Å ta med hund fra utlandet

Det er ingen hemmelighet at hunder er gode kjæledyr. Hunden er menneskets beste venn som stiller opp med kos, tur og godt humør. Flere og flere nordmenn drar med seg gatehunder fra utlandet. I 2014 kom det hele 10.000 gatehunder med fly. Andre hunder ble fraktet med bil, tog og båt. Dessverre kan utenlandske gatehunder true den norske folkehelsen. Disse dyrene er kanskje søte å se på, men bringer med seg masse sykdommer. Det er vanskelig å ikke knytte seg til gatedyr når man er på ferie i en lengre periode.

Løshunder truer folkehelsen

Nordmenn tar med tusenvis av gatehunder hjem fra ferie og dette truer folkehelsen. Bare de siste ti årene har antallet hunder nesten femdoblet seg. Hundene blir importert fra Øst-Europa og Sør-Europa. Nå foreslås det all stans av import av gatehunder, slik at menneskene ikke trues. Dyrene tar med seg sykdommer som rabies, revens dvergbendelorm og andre multiresistente bakterier. Dette kan smitte mennesker og medføre til uhelbredelig sykdom. I verste fall fører det til dødsfall. Hele 60-70 prosent av de nye infeksjonssykdommene hos mennesker oppstår først hos dyr. Disse dyrene smitter så menneskene. Selv om dyr blir importert lovlig, er det dessverre en høy smittsomhet.

Enkelt å ta med seg hjem

Det finnes egne foreninger som mater gatehunder, tar dem med til veterinæren og koser med dem. Det er svært enkelt å ta med seg et dyr hjem fra utlandet. Nå er det ikke like strenge karantenebestemmelser for å frakte dyr over landegrensen. Det vil si at det er enklere å importere gatehunder fra andre EU-land. Men det er noen grunnregler for dyr som skal importeres. Alle dyr skal ID-merkes, få et EU-godkjent internasjonalt pass, rabies-vaksineres og behandles mot revens lille bendelorm. Men dessverre er det mange bakterier, og det er derfor vanskelig å sjekke en hund for dem alle. Det finnes i tillegg kriminelle gjenger som avler opp gatehunder, for så å selge dem på nett til turister. Se opp!

 

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *