Cocker spaniel – Alt du trenger å vite

Nettsiden vår er oppkalt etter hunderasen cocker spaniel, og av god grunn. Rasen rangerte på 9. plass på listen over Norges mest populære hunderaser (2019), med hele 562 registrerte eiere. Dette er en oppgang fra forrige år (2018), da den kom på 10. plass. Det vil si at den har økt i popularitet hos den norske befolkningen det siste året, og kanskje det er derfor du er på denne nettsiden akkurat nå. Her er alt du trenger å vite om den luksuriøse hunderasen cocker spaniel, og om den passer deg eller ikke.

Cocker spaniel, også kjent som engelsk cocker spaniel eller kun cocker, er en etterkommer av hundetypen spaniel, og hører til de apporterende hundene. Den har opprinnelse i Storbritannia, og var allerede en del av den britiske historien på 1400-tallet. Cockeren er opprinnelig en jakthund, og er spesielt egnet til fuglejakt takket være dens intelligens og luktesans. Den kan også bli oppdratt som en selskapshund, som er like populært i Norge.

Cockeren er kjent for dens lange ører og pels, og må stelles flere ganger i uken. En gjennomsnittlig cocker har en levealder på 10 til 15 år, og en vekt på 12 til 15 kg. Den er medium i størrelse, og kan bo i de fleste leilighetene.

Hunden er dessverre utsatt for flere sykdommer og helserisikoer, som ørebetennelse, øyesykdommer, hofteleddsdysplasi, eksem og epilepsi for å nevne de vanligste. Ørebetennelse kan forekomme ofte, da hengeørene deres stenger en del luft. Regelmessig ørerens er derfor meget viktig for å minke risikoen for ørebetennelse.

Personlighet

Cocker spanielen er alltid livlig, leken og trofast, og passer mennesker som er ekstra glad i å tilbringe tid sammen med hunder. Hvis du har feber vil den trøste deg, og når du er frisk vil den løpe etter, da cockeren er meget lojal mot eieren. Hunderasen trives spesielt godt i aktive familier, der den har mer plass og frihet til å være i bevegelse. Cockeren er også lydig og villig til å samarbeide. Dette åpner muligheten for å lære hunden spennende triks, noe de yngre setter ekstra pris på.

Hva du må vurdere

Hvis du vurderer om du skal få deg en cocker spaniel eller ikke, må du ta flere ting i betraktning. Den er ikke stor, og passer inn i de fleste husholdningene. Personligheten til cockeren er heller ikke vanskelig å jobbe med, fordi den er lojal og lydig mot eieren. Pelsstellet krever selvfølgelig tid, så hvis du har et trangt tidsregime passer hunden deg ikke.

Cocker spaniel er ellers meget nybegynnervennlig, selv om god pelsstell må læres. Leter du etter en familiehund som liker å være i aktivitet og vil lære nye ting, er cocker spanielen en hund du ihvertfall må vurdere.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *